Så mäter du masktäthet vid stickning

När du stickar något och vill veta hur stort arbetet blir när det är färdigt så är det viktigt att ha koll på masktätheten.

På banderollen på de flesta garnnystan anges masktätheten i 10×10 cm. Det betyder antal maskor som är på 10 centimeter på längden och antal varv som krävs för att få 10 centimeter på höjden.

Du kan mäta med en vanlig linjal eller använda dig av speciellt gjorda mått för detta vilket vi visar i filmen.

Vad är en provlapp och hur gör man det?

För att du ska vara säker på att tröjan du ska sticka kommer att passa rekommenderar vi alltid att du gör en provlapp. En provlapp betyder att du stickar en lapp som är minst 10 centimeter på längden och 10 centimeter på höjden.  Du  räknar sedan hur många maskor och varv du får på 10 centimeter.

Får du för många maskor så byter du till en större nål och får du för få maskor så byter du till en mindre nål.

När du vet hur många maskor och varv du har på provlappen så kan du läsa i mönstret vad förr masktäthet som mönstret är gjort för.

Det kanske känns onödigt att först sticka en provlapp innan du får sätta igång med det roliga, att skapa ditt projekt. Men för bästa resultat är detta steg ack så viktigt. Förvirrad? Inga problem, vi finns alltid här för att hjälpa dig!

Följ oss på våra sociala medier Instagram och Facebook eller skriv ett meddelande i chatten i vänstra hörnet så hjälper vi dig att komma igång!