Lovikkavantens historia – så kom den populära vanten till

lovikkavantar

Lovikkavanten har värmt många vinterhänder sedan den uppfanns lite av en slump år 1892 av Erika Aittamaa. Namnet fick den älskade vintervanten efter den by där Erika levde, Lovikka. Så här gick det till när den första Lovikkavanten såg dagens ljus.

Erika Aittamaa levde med sin man och åtta barn i småbyn Lovikka vid Torneåälven. Det var ont om pengar och för att hjälpa till att dryga ut hushållskassan började Erika sticka vantar som hon sålde.

En dag fick hon en beställning på riktigt tjocka ullvantar av en frysen kund. Mannen återvände efter en tid och klagade på sina nya vantar. Han ansåg att dom blev stela och hårda då de utsattes för kyla och väta.

Erika funderade på hur hon skulle kunna rädda vantarna och bestämde sig för att tvätta och rugga vantarna till de blev mjukare. Hennes experiment lyckades och nu äntligen blev kunden nöjd över Erikas hemmastickade vantar. Han blev faktiskt så pass nöjd att han kallade dem de bästa handskarna han haft. Nu spred sig ordet på allvar.

Fler och fler ville köpa vantar av Erika, trots att hon stickade så det stod härliga till hann hon inte med att fylla efterfrågan. Hon utbildade därför kvinnor i den lilla byn i konsten att sticka och behandla vanten på samma sätt som henne.

Detta skapade inte bara arbetstillfällen och en extra inkomst för kvinnorna det satte även byn på kartan. Denna nya favoritvante fick det passande namnet Lovikkavanten, döpt efter den lilla byn vid Torneå älv.

Här hittar du mönster på Lovikkavantar som du stickar i garnet Järbo Lovikka 100 gram.

Järbo Lovikka

Källa Wikipedia Land

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *